Från 15/3 2021 har vi sagt upp avtalet med Region Skåne och kommer inte kunna erbjuda vård för barn som ersätts av Region Skåne
Tandreglering för barnTandreglering Malmö för barn
Varför tandreglering?
Tänder som står trångt, är utstående eller växer snett kan störa utseendet och göra att det är svårt att tugga eller att hålla rent i munnen. Utstående tänder löper dessutom risk att skadas om man ramlar och slår sig.
När är det bäst att starta behandlingen med tandreglering?
Det är typen av bettavvikelse som avgör när behandlingen ska startas. Det är ofta lämpligt att behandla vissa typer av bettavvikelser strax före och under puberteten då man växer som mest. Andra avvikelser går bra att behandla när alla tänder vuxit fram mellan 12 och 17 års ålder. Det går även att behandla vuxna.
Vad innebär tandreglering?
En tandreglering brukar ta ca 2 år att genomföra. Oftast sitter tandregleringen fast på tänderna. Under behandlingen krävs kontroller och justeringar var 6-9 vecka. Ibland måste en eller flera tänder tas bort i samband med behandlingen för att få plats när det är för trångt i käkarna.
En fast tandreglering består av fästen-brackets som klistras fast på tänderna och en tråd/båge som går mellan tänderna. Ibland behöver man använda gummidrag för att få över och underkäkständerna att passa samman.
Det finns flera typer av avtagbara tandregleringar. Dessa kan du själv sätta in och ta ur munnen. De vanligaste typerna är klammerplåten som man kan använda för att bredda överkäken samt aktivatorn som man behandlar stora överbett med.
Ibland behöver man förbehandla med en avtagbar tandreglering och sedan fortsätta med en fast tandreglering.
Fasta tandregleringar
Det finns flera olika typer av fasta tandregleringar. Det är vanligast att fästena är av metall men om man vill att tandregleringen ska vara mindre synlig så kan man använda porslinsfästen på de 6 främsta tänderna i överkäken som man visar när man pratar, ler och skrattar.