Patientinformation

Information till patienter

Det ska inte göra ont att ha tandställning, men oftast kan det kännas ömt under första veckan efter att tandställningen har satts in eller några dagar efter det att tandställningen justerats. Det kan också hända att du får skavsår på tungan och på kindernas eller läpparnas insida precis i början av en behandling. Detta kan du lindra genom att sätta vax på tandställningen.

Naturligtvis ska du inte själv ändra på din tandställning. Om något lossnar, om vaxet inte hjälper eller om du undrar över någonting måste du höra av dig till din tandläkare. Det är också viktigt att du kommer på de regelbundna kontrollerna, annars riskerar du att något blir fel och att behandlingen tar längre tid.

Undvik hårda, sega och klibbiga saker

När du genomgår den här typen av behandling krävs det att du borstar tänderna väldigt noga. Matrester och beläggningar samlas nämligen mycket lätt kring bågar och fästen. Tandställningen klarar normal tuggning, men du kanske ändå kan bli tvungen att ändra dina ”matvanor” något. Du får undvika att äta sådant som är segt och klibbigt, till exempel kola, så riskerar du inte att de tunna stålbågarna böjs. Du måste också försöka att låta bli att bita i hårda saker, till exempel äpplen och morötter, som annars kan göra att de fastklistrade fästena lossnar.

För att det ska bli ett bra resultat är det viktigt att komma ihåg att det är du och vi tillsammans som genomför en behandling. Vi står för tandställning, justering och andra åtgärder – du har hand om den dagliga skötseln.